Ako udržať lyžiarske okuliare čisté?

Lyžiarske okuliare sú nevyhnutné pri lyžovaní. Ochránia vaše oči pred snehom, slnkom a vetrom. Pre lepšiu viditeľnosť je dôležité vedieť, ako čistiť lyžiarske okuliare, udržiavať ich v dobe, keď ich nepoužívate a správne ich uchovávať medzi jednotlivými spôsobmi použitia. Správne čistenie lyžiarskych okuliarov pomôže zabrániť poškodeniu, zlepšiť viditeľnosť a predĺžiť životnosť vašich okuliarov.

V tomto článku sme vám priblížili dôležitosť lyžiarskych okuliarov. Avšak, aby ste ich mohli stopercentne využívať, je potrebné vedieť, ako sa o ne treba starať.

Použite čistiacu handričku

Handrička vyrobená z mikrovlákien alebo iná podobná mäkká handrička je najlepší typ látky, ktorý môžete použiť na čistenie okuliarov. Okuliare sa zvyčajne dodávajú s handričkou na ich čistenie. Ak ste ju však vy nedostali, tkaniny z mikrovlákien sa dajú bez problémov zakúpiť buď online, alebo v supermarkete.

Keď sú okuliare suché, jemne utrite vonkajšie šošovky tkaninou. Čistenie okuliarov v kruhovom pohybe je najlepšie.

Vyčistite len vonkajšiu šošovku okuliarov. Väčšina výrobcov umiestnila vrstvu proti zahmlievaniu na vnútornú šošovku. Trenie vnútornej šošovky môže odstrániť alebo rozmazať danú vrstvu. Najlepšie je ponechať vnútorné šošovky tak, aby sa predišlo škodám. Ak sa vnútorná šošovka zdá byť znečistená alebo mokrá, nechajte ju vyschnúť na teplom mieste.

Využite vrecko na okuliare

Väčšina okuliarov je vybavená vreckom na okuliare. Vrecká sú zvyčajne vyrobené z mäkkého materiálu, ktorý dokáže bezpečne chrániť a čistiť okuliare. Vrecko môžete použiť na jemné odstránenie prachu a odtlačkov prstov. Jednoducho vytiahnite okuliare z vrecka a pomocou neho otrite vonkajšiu šošovku.

 

 

 

Čistenie pomocou čistiacich roztokov

Niektorí výrobcovia lyžiarskych okuliarov vytvárajú špeciálne čistiace prostriedky a roztoky. Čistiaci roztok použite iba v najväčšom prípade potreby. Okuliare totiž môžu byť dostatočne vyčistené aj bez roztoku.

Ak máte na okuliaroch uschnuté kvapky vody, ktoré ani po použití handričky alebo vrecka na okuliare nechcú zmiznúť, môže byť na vonkajších šošovkách použitý čistiaci roztok. Roztok streknite na vonkajšiu časť šošovky a jemne ho utrite mäkkou handričkou alebo vreckom.

Niektoré čistiace roztoky sa používajú ako ochrana proti zahmlievaniu. Ak máte problémy so zahmlievaním okuliarov, stačí na svoje okuliare rozprášiť roztok proti zahmlievaniu a potom ho utrieť.

Čistiaci roztok je možné použiť aj na ochranu okuliarov pred prachom a miernymi škrabancami.

 

 

Medzi jazdami si nenechávajte okuliare na hlave

Niekedy môže byť pohodlné si okuliare vysunúť na vrch čela, alebo hlavy. To by ste však robiť nemali, ak sa chcete vyhnúť ich zašpineniu, alebo zahmleniu kvôli teplu a potu, ktoré vystupujú z vašej hlavy. Keď ich nepoužívate, držte ich za gumičku na nízkej úrovni.

Netrite šošovky, keď sú mokré

Sneh, ľad a mrholenie môžu vážne poškodiť lyžiarske okuliare, ak ich budete utierať za mokra. Môže to poškriabať šošovky alebo vytvoriť nezvratné škvrny alebo šmuhy. Zvážte nosenie ďalších šošoviek so sebou na svah, aby ste ich mohli zmeniť, ak sa počas lyžovania namočia alebo znečistia.

Na sušenie využite fén, alebo ich nechajte usušiť na teplom mieste

Vysušte šošovky na vzduchu, aby ste predišli poškodeniu pri použití. Môžete tiež použiť fén na sušenie šošoviek. Ak nie ste doma, navštívite miestnu reštauráciu alebo hotel a použite sušičku na ruky na jemné osušenie okuliarov. Uistite sa, že držte okuliare v dostatočnej vzdialenosti od sušičky, aby ste predišli trvalému poškodeniu. Pri sušení okuliarov na vzduchu, dajte pozor aby ste ich umiestnili na miesto, kde je málo vlhkosti.