AKÉ ÚSPECHY PRINIESLA ZIMNÁ SEZÓNA 2023/ 24?

Zväz slovenského lyžovania má za sebou druhú sezónu od svojho založenia. Počas nej sa vydarila organizácia prestížnych pretekov alpských lyžiarok v Jasnej a radosť mu spravili aj výsledky viacerých reprezentantov.

Na tlačovej konferencií v Bystrej mali možnosť zhodnotiť sezónu zo svojho pohľadu aj naši športovci Andreas Žampa, Andrej Barnáš, Samuel Jaroš, Samuel Sakál, Sára Pitoňáková a Hektor Kapustík.

Myslím si, že uplynulú sezónu z pohľadu zväzu môžem označiť za úspešnú,“ hovorí Martin Paško, prezident Zväzu slovenského lyžovania. „Naši športovci dosiahli mnohé dobré výsledky na pretekoch po celom svete a nám sa zase na Slovensko podarilo priniesť a úspešne zrealizovať prestížny Svetový pohár alpských lyžiarok. Stredisko v Jasnej sa tak počas januára stalo centrom svetového lyžovania.

Alpské lyžovanie

Andreas Žampa sa do sezóny rozbiehal po dlhom výpadku, ktorý spôsobila viacnásobná zlomenina vonkajšieho členka po páde na tréningu v Taliansku vlani v januári.

Po vyše dvojročnej odmlke si však v tomto ročníku pripísal body do Svetového pohára alpských lyžiarov, keď v obrovskom slalome v bulharskom Bansku skončil na 24. mieste. Od začiatku sezóny pritom pravidelne lyžoval na hranici postupu do druhého kola, ale ďalší bodový zápis už nepridal.

Tretie a siedme miesto ešte obsadil v obrovskom slalome na pretekoch austrálsko-novozélandského pohára v stredisku Coronet Peak.

„Sezónu 2023/2024 hodnotím ako prelomovú v mojej kariére tým, že som sa musel vrátiť po zatiaľ najväčšom zranení, ktoré som mal. Dúfam, že už nikdy v živote nebude väčšie, a som veľmi rád, že sa mi podarilo prejsť tými ťažkými chvíľami, najmä vo fyzickej rehabilitačnej príprave, takže ma to naozaj veľmi teší. Urobilo ma to lepším športovcom aj človekom, lebo naozaj ťažké chvíle vždy otestujú človeka, ako na tom je.

V novej sezóne s majstrovstvami sveta v Saalbachu chce Andreas podať čo najlepší výsledok a pozbierať čo najviac bodov vo Svetovom pohári.

Alpský lyžiar Andrej Barnáš získal bronzovú medailu v super-G na zimných olympijských hrách mládeže v juhokórejskom Kangwone. Po slalomárke Petre Vlhovej vybojoval len druhú slovenskú lyžiarsku medailu zo ZOH mládeže v histórii.

„Moja sezóna dopadla nad očakávania a môžem ju hodnotiť len pozitívne. Jedným z našich cieľov bolo dostať sa na ZOH mládeže aspoň raz do najlepšej desiatky, čo sme prekonali,“ vravel 17-ročný Tatranec, ktorý už viackrát ukázal, že super-G mu sedí a stal sa v ňom už aj majstrom Slovenska medzi mužmi.

Skoky na lyžiach

Skokan na lyžiach Hektor Kapustík považuje za najväčší úspech zimnej sezóny 11. miesto na mládežníckych olympijských hrách v Kangwone, ktoré však dosiahol v severskej kombinácii.

„Na začiatku leta som na sústredeniach skákal veľmi dobre, ale na prvých pretekoch vo francúzskom stredisku Courchevel sa mi nedarilo, potom som sa sám dostal pod tlak a zvyšok sezóny bol ako na húsenkovej dráhe. Nedokázal som preniesť dobré tréningové skoky do tých súťažných,“ ohliadol sa za uplynulou zimou.

Sedemnásťročný talent, ktorý má skvelý cit pre letovú fázu, si však musí zvykať aj na to, že jeho telo sa vyvíja a rastie.

„Dosť sa mi mení postava aj hmotnosť, čo je pri skokoch veľmi podstatné,“ vraví. „Potrebujem teraz veľa naskákať a tie skoky si s mojím akoby novým telom zafixovať.“

V budúcej sezóne vidí dva vrcholy. Prvým sú juniorské Majstrovstvá sveta, druhým tie seniorské. Rád by sa taktiež prepracoval až k splneniu kritérií na účasť na Zimných olympijských hrách 2026 v Taliansku.

Snowboarding

Dvadsaťdvaročný Samuel Jaroš sa v skončenej sezóne predstavil v šiestich pretekoch Svetového pohára. Najlepší výsledok dosiahol v decembri v Edmontone, keď v druhej freestylovej disciplíne Big Air obsadil 21. priečku.

„Sezóna nebola najlepšia, ale ani najhoršia,“ sumarizoval bývalý juniorský vicemajster sveta. „Počas nej som sa totiž pasoval s malými zraneniami, a tak som nebol schopný podávať maximálne výkony. Napriek tomu som si vyjazdil potrebné body, aby som mohol štartovať na podujatiach Svetového pohára, ktoré sa budú od augusta započítavať do kvalifikácie na olympiádu 2026 v Miláne. Mojím cieľom je vyjazdiť si miestenku do elitnej tridsiatky, ktorá sa na hry kvalifikuje.“

Slovenskí reprezentanti v snowboardingu v uplynulej sezóne obsadili v tímovej súťaži na majstrovstvách sveta juniorov v snowboardkrose v gruzínskom Gudauri výborné tretie miesto. Duo v zložení Sára Pitoňáková a Samuel Sakál postúpilo do finále, v ktorom sa na prvej a druhej pozícii umiestnili francúzske družstvá.

Obom sa na juniorskom šampionáte darilo aj v individuálnych disciplínach – devätnásťročný Samuel Sakál skončil len tesne za medailou na štvrtom mieste, rovnako stará Sára Pitoňáková obsadila celkovú siedmu priečku.

„Sezóna dopadla nad očakávania, všetky ciele sme splnili,“ rekapituloval Samuel Sakál, ktorý v pretekoch Svetového pohára dosiahol najlepší výsledok 26. miesto v Cortina d´Ampezzo. „Vidím, ako svoju jazdu posúvam ďalej a verím, že je to len rozbeh na mojej ceste,“ dodáva snoubordista. Tiež netají, že svoje úsilie smeruje k olympiáde v roku 2026, na ktorú by sa rád kvalifikoval.

„V budúcej sezóne by som rada dosiahla na medailové umiestnenie na Majstrovstvách sveta juniorov a pevne verím, že môžem aj vyhrať,“ načrtla svoje plány. „Tiež sa chcem zúčastniť na pretekoch Svetového pohára a na nich získať prvé body pre Slovensko. V Európskom pohári si zase trúfam bojovať o popredné priečky a robiť tak kroky k splneniu kritérií na účasť na zimnej olympiáde v roku 2026.“ doplnila Sára Pitoňáková, ktorá ma za sebou tiež veľmi úspešnú sezónu.